• Στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού η ανίχνευση για τον εντοπισμό προκαρκινικών αλλοιώσεων δεν είναι εφικτή .Αυτό σημαίνει οτι δεν μπορούμε να εντοπίσουμε στοιχεία πριν εμφανισθεί ο καρκίνος  στο μαστό  αλλά μόνο όταν  ο καρκίνος έχει εκδηλωθεί . Οι δυνατότητές μας περιορίζονται μόνο στην ανίχνευση πρώιμων σταδίων του καρκίνου στο μαστό . Συνεπώς ο έλεγχος πρέπει να είναι τακτικός και συνεχής  με τον σκοπό να  ανιχνεύσουμε τον καρκίνο στο πρωιμότερο δυνατό στάδιο για να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα και ευκολότερα.

 

Σήμερα εντοπίζουμε τον καρκίνο του μαστού με:

  • την ψηλαφηση
  • το υπερηχογράφημα των μαστών
  • την μαστογραφία
  • την Μαγνητική τομογραφία των μαστών

 

Ψηλάφηση 

Οπωσδήποτε η εξέταση αρχίζει με την επισκόπηση των μαστών  για την ανίχνευση τυχόν παθολογικών ευρημάτων στο σχήμα, στην όψη, στο δέρμα και στην θηλή .  Με την ψηλάφηση εντοπίζονται ψηλαφητά μορφώματα στους μαστούς,  στις μασχάλες και  στην περιοχή πάνω και  κάτω απο  την κλείδα. Εδώ θα πρέπει να προτρέπουμε και να εκπαιδεύουμετις γυναίκες να εφαρμόζουν την αυτοψηλάφηση διότι μπορούν να εξετάζουν συνεχώς τους μαστούς τους μόνες τους και όποτε θέλουν  και με το χρόνο γίνονται έμπειροι γνώστες του δικού τους μαστού .Οι γυναίκες οι οποίες εφαρμόζουν την αυτοψηλάφηση ανιχνεύουν τον καρκίνο σε πολύ πρωιμότερο στάδιο .

 

Υπερηχογράφημα μαστών

Με τους σύγχρονους  υπέρηχους εντοπίζουμε κυστικά η συμπαγή μορφώματα στους μαστούς και στις μασχάλες και οπωσδήποτε συμπληρώνουμε τον μαστογραφικό έλεγχο .Με την χρήση της ελαστογραφίας   μίας τεχνικής  αξιόπιστης μέτρησης της ελαστικότητας και της σκληρότητας των ιστών, μπορούμε να κατατάξουμε μια βλάβη ως ύποπτη ή καλοήθη.Υπο την υπερηχογραφική παρακολούθηση είναι δυνατόν να εκτελέσουμε βιοψία με λεπτή βελονα  (FNA) στην  ύποπτη περιοχή  και να πάρουμε υλικό για ιστολογικό η κυτταρολογικό έλεγχο.

 

Μαστογραφία

Είναι ακτινογραφία των μαστών και είναι η σημαντικότερη εξέταση για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου των μαστών .Συνήθως γίνονται τέσσερις ακτινογραφίες ,απο δύο σε κάθε μαστό και η ακτινοβολία είναι ελάχιστη .Καλό είναι να γίνεται στο πρώτο ήμισυ του κύκλου διότι στο δεύτερο ήμισυ οι μαστοί είναι υπο την επίδραση των  ορμονών της ωοθήκης οιδηματώδεις και η εξέταση είναι επώδυνος αλλά και η ευκρίνεια της μαστογραφικής εικόνας χαμηλή. Σήμερα με την χρήση της ψηφιακής μαστογραφίας η ακτινοβολία είναι πολύ μικρότερη  και η ευκρίνεια της εικόνας θεαματική .Συνίσταται η πρώτη μαστογραφία ( Μαστογραφία αναφοράς ) να γίνεται μεταξύ των 35-40 ετών και αυτή θα αποτελέσει το σημείο σύγκρισης  με τις επόμενες τακτικές μαστογραφίες οι οποίες θα πρέπει μετά τα 40 έτη ηλικίας να γίνονται σε ετήσια βάση .

 

Μαγνητική τομογραφία μαστών

Στις ασθενείς στις οποίες η ψηλάφηση, το υπερηχογράφημα μαστών και η μαστογραφία δεν έδωσαν μιά ξεκάθαρη απάντηση για το εάν υπάρχουν στοιχεία ύποπτα για κακοήθεια συστήνεται η μαγνητική τομογραφία μαστών . Επίσης σε γυναίκες φορείς των γονιδίων BRCA-1 και BRCA-2  στις οποίες υπάρχει πιθανότητα σε ποσοστό 70% να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού η μαγνητική τομογραφία των μαστών είναι απαραίτητη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *