Τι είναι η βιοψία του τραχήλου της μήτρας
Η βιοψία του τραχήλου της μήτρας είναι η διαδικασία της λήψης ιστού από τις ύποπτες περιοχές του τραχήλου της μήτρας . Ο τράχηλος της μήτρας είναι το κατώτερο μέρος της μήτρας το οποίο βρίσκεται στον κόλπο.

Γιατί γίνεται η βιοψία του τράχηλου;
Η βιοψία του τραχήλου της μήτρας γίνεται με σκοπό να τεθεί η τελική διάγνωση των αλλαγών του τραχήλου οι οποίες με βάση την γυναικολογική εξέταση, το τεστ Παπανικολάου και την κολποσκόπηση δείχνουν οτι είναι ύποπτες για κακοήθεια . Η λοίμωξη από τον ιό HPV συνδέεται συχνότερα με ένα παθολογικό Παπ-τεστ. Η βιοψία του τραχήλου της μήτρας εμφαρμόζεται επίσης στην περίπτωση εμφάνισης κονδυλωμάτων στον τράχηλο που προκαλούνται επίσης από τη μόλυνση του ιού HPV. Συχνά ευρήματα στον τράχηλο είναι επίσης οι πολύποδες που πρέπει να αφαιρεθούν για να αποκλειστεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Πώς γίνεται η βιοψία;
Η βιοψία του τραχήλου ακολουθεί μετά από μια τυπική γυναικολογική εξέταση. Η βιοψία εκτελείται στο γυναικολογικό εξεταστικό κρεβάτι και αφού έχει προηγηθεί  επισκόπηση με τον κολποδιαστολέα, το κολποσκόπιο, το πλύσιμο και η απολύμανση του τραχήλου και τοπική αναισθησία.
Η κολποσκόπηση είναι  μέθοδος εξέτασης του τραχήλου της μήτρας  κατά την οποία χρησιμοποιείται το κολποσκόπιο που είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο μικροσκόπιο για την εξέταση του τραχήλου. Αναισθητικά χορηγούνται τοπικά στον τράχηλο ούτως ώστε η διαδικασία λήψης της βιοψίας του τράχηλου να είναι εντελώς ανώδυνη. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται στον τράχηλο το διάλυμα του Lugol, η λεγόμενη  Schiller-δοκιμασία και εμφανίζονται τα ιώδιο-αρνητικά πεδία (περιοχές οι οποίες δεν προσλαμβάνουν το ιώδιο απο το διάλυμα Lugol και οι οποίες θεωρούνται παθολογικες) από τα οποία λαμβάνεται η βιοψία υπό τον έλεγχο του κολποσκοπίου .

Η βιοψία του τραχήλου της μήτρας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

 

 

(1) βιοψία διάτρησης του τράχηλου ( Punch ) κατά την οποία αφαιρείται δείγμα ιστού του τραχήλου της μήτρας. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνότερα στη διάγνωση αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας.

 

(2) βιοψία εκτομής, κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρο το τμήμα της ύποπτης περιοχής. Εκτελείται εξαίρεση ιστικού κώνου με νυστέρι ή με αγκύλη ( LLETZ/LETZ/LOOP/LEEP μέθοδος ) δηλ. αφαιρείται ο παθολογικός τραχηλικός ιστός στο έπακρο . Η μέθοδος LLETZ( large loop excision of the transformation zone) αντιπροσωπεύει επίσης την μέθοδο της θεραπείας στην περίπτωση ενδοεπιθηλιακής δυσπλασίας (CIN αλλοίωση ) από οποία μπορεί να προκύψει ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

(3)Ενδοτραχηλική απόξεση είναι μια μέθοδος κατά την οποία με την χρήση ξέστρου αφαιρούνται κύτταρα από το εσωτερικό του αυλού του τραχήλου

(4) η βιοψία με βελόνα, κατά την οποία αφαιρείται ένα δείγμα ιστού ή υγρού με βελόνα.

Πότε γίνεται

Η βιοψία του τραχήλου της μήτρας συνήθως εκτελείται μερικές ημέρες μετά την παύση της εμμηνορρυσίας. Πριν υποβληθήτε στην διαδικασία, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για τα φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιείτε.

Πριν από την πραγματοποίηση της βιοψίας του τραχήλου της μήτρας γενικά δεν συνιστάται η χορήγηση φαρμάκων τα οποία μπορούν να παρατείνουν την αιμορραγία όπως η ασπιρίνη ή βαρφαρίνη.
Επίσης, δεν συνιστάται να χρησιμοποιείτε τον κόλπο, κολπικές κρέμες ή ταμπόν, τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τη διαδικασία.
Μετά από μια βιοψία του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να υπάρχει ελαφρά αιμορραγία και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ταμπόν . Η βιοψία του τραχήλου της μήτρας είναι  διαδικασία που γίνεται στο ιατρείο και μετά από την βιοψία, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για νοσηλεία και η ασθενής αμέσως μετά την επέμβαση μπορεί να φύγει .

Χρόνος ανάρρωσης μετά από την βιοψία του τραχήλου;
Η βιοψία διάτρησης του τραχήλου της μήτρας (Punch) είναι μια απλή διαδικασία  και δεν απαιτεί νοσηλεία και μακροχρόνη παραμονή στο ιατρείο. Μετά την επέμβαση, η ασθενής μπορεί αμέσως να φύγει από το ιατρείο.
Μετά την κωνοειδή εκτομη του τραχηλου με LLETZ / LETZ / LEEP / LOOP, η ασθενής παραμένει στην κλινικη για άλλες δύο ώρες για παρακολούθηση.

Τις πρώτες 24 ώρες μετά την βιοψία του τραχήλου μπορεί να εμφανισθεί μια ελαφρά αιμορραγία .Τις επόμενες  7-10 ημέρες μετά την βιοψία του τραχήλου της μήτρας δεν συνιστάται: να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, να έχετε σεξουαλικές επαφές ,η κολύμβηση, τα ζεστά λουτρά, η χρήση ταμπόν, Τα ντους φυσικά επιτρέπονται..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *