Ο γυναικολογικός υπέρηχος είναι μια μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδος με την οποία παρατηρούνται οι δομές και τα όργανα στην μικρή πύελο. Με την μέθοδο αυτή μπορούν να καθοριστούν η θέση, το μέγεθος και η κατασκευή της μήτρας (το σώμα και ο τράχηλος), οι σάλπινγγες και οι ωοθήκες. Η εξέταση αυτή είναι ανώδυνος και διαρκεί πολύ λίγο χρόνο.

Ενδείξεις ( για ποιό λόγο γίνεται )

  • Στο πλαίσιο της γυναικολογικής εξέτασης
  • Για την ανίχνευση αιτιών του πυελικού πόνου (πόνος χαμηλά στην κοιλιά)  και στην ανώμαλη κολπική αιμορραγία
  • Στο πλαίσιο διερεύνησης του μεγέθους  της μορφολογίας της μήτρας και του πάχους του ενδομητρίου, στις φλεγμονώδεις παθήσεις των οργάνων της μικράς πυέλου, της μορφολογίας, της δομής και του μεγέθους των ωοθηκών
  • Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπογονιμότητας
  • Για την πιστοποίηση της κύησης και της θέσης του εμβρύου στην μήτρα στο πλαίσιο του μαιευτικού ελέγχου
  • Για τον καθορισμό της θέσης ενδομητρικής πρόθεσης ( σπιράλ )

Εκτέλεση  ( πως γίνεται )

Εκτελείται διακολπικά ( εσωτερικά απο τον κόλπο )   η και διακοιλιακά ( απο το εξωτερικό κοιλιακό τοίχωμα ) .  Η ποιότητα της εικόνας του διακολπικού υπερήχου είναι σαφώς ανώτερη του διακοιλιακού λόγω της υψηλότερης συχνότητας του υπερηχητικού κύματος που εκπέμπεται και της  εφαρμογής της υπερηχητικής κεφαλής πιο κοντά στα όργανα της πυέλου . Η εξέταση αυτή είναι ακίνδυνη και ανώδυνος. Για πρακτικούς λόγους όταν δεν είναι δυνατόν να εξετάσουμε μια ασθενή με τον διακολπικό υπέρηχο ( παιδια,  έφηβες και γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ολοκληρώσει σεξουαλικές επαφές , η ακόμη σε ηλικιωμένες γυναίκες με ατροφικό κόλπο )  εφαρμόζουμε τον διακοιλιακό υπέρηχο.

Προετοιμασία

Για τον διακοιλιακό υπέρηχο χρειάζεται να είναι γεμάτη η ουροδόχος κύστη με ούρα η οποία θα πιέσει τα έντερα προς τα πάνω και θα δημιουργήσει ένα παράθυρο για να μπορέσουμε να εξετάσουμε τα έσω γεννητικά όργανα .Για τον λόγο αυτό πρέπει μια ώρα πρίν την εξέταση να πιείτε 3-4 ποτήρια νερό μέσα σε 30 λεπτά και να μην ουρήσετε . Για τον διακολπικό υπέρηχο δεν είναι αναγκαίο να είναι γεμάτη η ουροδόχος κύστη .

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *