Δύο ανοσολόγοι, ο Αμερικανός Τζέιμς Π. Αλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο βραβεύονται με το Νόμπελ Ιατρικής για τις έρευνές τους στον τομέα της ανοσοθεραπείας που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του επιθετικού καρκίνου. Μια σειρά αξιοσημείωτων επιστημονικών ανακαλύψεων τον τελευταίο αιώνα κατέστησαν τον καρκίνο μια λιγότερο θανατηφόρα ασθένεια. Το φετινό βραβείο Νόμπελ για την ιατρική έχει απονεμηθεί σε αυτούς τους δύο επιστήμονες για μια τέτοια πρόοδο.

Ο James Allison, επί του παρόντος στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, και ο Tasuku Honjo του Πανεπιστημίου του Κιότο έλαβαν το βραβείο “για την ανακάλυψη της θεραπείας του καρκίνου με την αναστολη της αρνητικής ανοσολογικής ρύθμισης.” Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για να καταλάβετε γιατί η έρευνα είναι τόσο σημαντική.

‘Οταν τα κύτταρα έχουν πάρει λάθος δρόμο
Εάν ο καρκίνος ήταν ιός ή βακτήριο , θα ήταν ευκολότερο να τον νικήσουμε. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει εξελιχθεί για εκατομμύρια χρόνια για να αποτρέψει τις εξωτερικές απειλές και η σύγχρονη ιατρική έχει βρει και άλλους εξωτερικούς τρόπους για να επιτεθεί σε αυτούς τους εισβολείς.

Το πρόβλημα είναι ότι ο καρκίνος αποτελείται από τα ίδια τα κύτταρα του σώματος που έχουν πάρει λάθος δρόμο . Γι ‘αυτό οι θεραπείες όπως η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία τείνουν να είναι αδιάκριτες. Προσβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα αλλά και τα υγιή κύτταρα. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι πιο επιλεκτική, αλλά δεν μπορεί πάντα να μας απαλλάξει από όλα τα καρκινικά κύτταρα. Και σε κάποιους καρκίνους, όπως εκείνοι του αίματος, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν χειρουργικές επεμβάσεις.

Για περισσότερα από 100 χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Η στρατηγική αυτή έχει νόημα: Γιατί να μην αξιοποιήσουμε αυτό το εξαιρετικό και καλά σχεδιασμένο σύστημα για να κάνει τη δουλειά;

Εξετάζοντας τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος φάνηκε να έχουν υποδοχείς για να ξεχωρίζουν τα “δικά μας ” κύτταρα από τα “μη-δικά μας ” κύτταρα. Εάν οι επιστήμονες θα μπορούσαν απλώς να τροποποιήσουν τα Τ-κύτταρα είτε να αναγνωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα ως κύτταρα “μη δικα μας ” ή να αφαιρέσουν την ικανότητά τους να διαφοροποιήσουν, θα έχουν ένα νέο τύπο θεραπείας του καρκίνου.

Αλλά η βιολογία είναι περίπλοκη. Μέχρι να εμφανιστούν οι Allison και Honjo, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα Τ-κύτταρα έχουν φρένα και επιταχυντές, οι οποίοι διατηρούνται σε περίπλοκη ισορροπία για να δίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα την ικανότητα να επιτεθεί στους εισβολείς αλλά όχι να βλάψει τα κύτταρα του σώματος. Ωστόσο, καμία προσπάθεια δεν απέδωσε μια μέθοδο για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος για την επίθεση του καρκίνου.

Στη δεκαετία του 1990, ο Allison, ο οποίος ήταν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, μελετούσε έναν υποδοχέα που ονομάζεται CTLA-4 ( cytotoxic T-lymphocyte-associated protein 4 ) η CD152 ο οποίος δρα ως φρενο στη δραστηριότητα των Τ-κυττάρων. Τα φάρμακα που προορίζονταν για να ενισχύσουν τον υποδοχέα CTLA-4 είχαν ήδη μελετηθεί για τη θεραπεία ατόμων με υπερδραστήρια ανοσοποιητικά συστήματα. Ο Allison αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν, αντί να ενισχύσει τον υποδοχέα, να προσπαθήσει να μπλοκάρει τη δραστηριότητά του. Αυτό θα προκαλούσε την ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων και την επίθεση τους στα καρκινικά κυττάρα.

Η διαίσθησή του τον δικαίωσε. Αρχικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε άρρωστους ποντικούς έδειξαν ότι τα Τ-κύτταρα μπορούν πράγματι να επιτεθούν στον καρκίνο. Η φαρμακοβιομηχανία δεν φανηκε να ενδιαφέρεται, αλλά ο Allison συνέχισε τη γραμμή έρευνας.

Την ίδια περίπου εποχή, στην άλλη μεριά του Ειρηνικού Ωκεανού, ο Honjo στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία μελετούσε έναν διαφορετικό υποδοχέα φρένο της δραστηριοτητας των Τ-κυττάρων που ονομάζεται PD-1 (programmed cell death-1 ) η CD279 . Η παρεμπόδιση του PD-1 είχε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα που προκάλεσε τα Τ-κύτταρα να επιτεθούν στον καρκίνο. Ακόμα καλύτερα, το PD-1 φάνηκε να είναι σε θέση να το κάνει σε ένα ευρύτερο φάσμα καρκίνων.

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια εργασίας, οι κλινικές δοκιμές στη δεκαετία του 2010 άρχισαν να αποδεικνύουν οτι οι Allison και Honjo έχουν δίκιο . Η θεραπεία με PD-1 αποδεικνύεται αποτελεσματική κατά του καρκίνου του πνεύμονα, του καρκίνου του νεφρού, του καρκίνου του δέρματος και του λεμφώματος (καρκίνος του ανοσοποιητικού συστήματος). Ακόμα καλύτερα, οι θεραπείες συνδυασμού της δέσμευσης των CTLA-4 και PD-1 υποδοχεων είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές σε ασθενείς με μελάνωμα.

Σήμερα, αυτές οι θεραπείες καρκίνου ονομάζονται θεραπείες σημείων ελέγχου (Immune checkpoint therapies ) . Όπως συμβαίνει και με άλλες θεραπείες του καρκίνου, υπάρχουν παρενέργειες, καθώς τα Τ-κύτταρα επιτίθενται μερικές φορές και σε υγιή κύτταρα. Αλλά οι παρενέργειες είναι συνήθως διαχειρίσιμες, και οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για να τις μειώσουν. Η επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ πιστεύει ότι το έργο των Allison και Honjo έχει φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου και έχει αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος.

Πηγες¨
https://www.onclive.com/web-exclusives/allison-honjo-win-nobel-prize-for-research-into-immune-checkpoints
https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/immune-checkpoint-inhibitor
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/immunotherapy
Schachter J, Ribas A, Long GV, et al. Pembrolizumab versus ipilimumab for advanced melanoma: final overall survival results of a multicentre, randomised, open-label phase 3 study (KEYNOTE-006). Lancet Oncol. 2017;390(10105):1853-1862. doi: 10.1016/S0140-6736(17)31601-X.
McDermott D, Haanen J, Chen TT, et al. Efficacy and safety of ipilimumab in metastatic melanoma patients surviving more than 2 years following treatment in a phase III trial (MDX010-20). Ann Oncol. 2013;24(10):2694-2698

Ο Κονγκολέζος γυναικολογος Ντένις Μακουέγκε
“Βασική αρχή του Ντένις Μακουέγκε είναι ότι ‘η δικαιοσύνη είναι υπόθεση όλων’. Ο τιμηθείς με το Νόμπελ Ειρήνης του 2018 είναι το πιο εξέχον, το πιο ενωτικό σύμβολο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, του αγώνα για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας στους πολέμους και τις ένοπλες συγκρούσεις”,
Ο άνθρωπος παύει να είναι άνθρωπος όταν δεν ξέρει πώς να δώσει την αγάπη του και δεν ξέρει πώς να δώσει ελπίδα στους άλλους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *