Μια κανονική εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 9 μήνες και έχει 3 τρίμηνα.Το δεύτερο τρίμηνο ξεκινά την 14η εβδομάδα και διαρκεί μέχρι την 28η εβδομάδα της κύησης. Την εγκυμοσύνη την υπολογίζουμε σε εβδομάδες, ή τρίμηνα, αντί σε μήνες.

Επισκέψεις
Στο δεύτερο τρίμηνο, θα κάνετε μια επίσκεψη κάθε μήνα. Οι επισκέψεις μπορεί να είναι γρήγορες, αλλά εξακολουθούν να είναι σημαντικές.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτού του τριμήνου θα συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας για:
Συχνά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως κόπωση, καούρες, κιρσοί και άλλα κοινά προβλήματα
Αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη και άλλων πόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Κατά τις επισκέψεις σας, ο γιατρός σας :
Θα μετρήσει το βάρος σας και τον δείκτη της μάζας του σώματος BMI
Θα μετρήσει το ύψος της κοιλιάς σας για να δεί αν το μωρό σας μεγαλώνει όπως αναμένεται.
Θα ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση.
Θα σας παραπέμψει να κάνετε εξετάσεις άιματος και ούρων
Στο τέλος κάθε επίσκεψης, ο γυναικολόγος σας θα σας πει τι αλλαγές πρέπει να περιμένετε πριν από την επόμενη επίσκεψή σας. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε προβλήματα ή ανησυχίες, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε ότι είναι σημαντικές ή σχετίζονται με την εγκυμοσύνη σας.

Εργαστηριακές εξετάσεις
Γενικη αίματος (εξετάζουμε άν έχετε αναιμία. Αυτό είναι ένα συχνό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη, αν και είναι εύκολο να το διορθώσουμε.
Δοκιμασία ανοχής στην γλυκόζη ( εξετάζουμε άν έχετε σακχαρώδη διαβήτη που μπορεί να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε αυτή τη δοκιμασία, θα πιείτε ένα ποτήρι νερό με 50γρ.γλυκόζης και μια ώρα αργότερα, θα σας πάρουμε αίμα για να ελέγξουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Εάν τα αποτελέσματά σας δεν είναι φυσιολογικά, θα χρειαστεί να κάνετε 3ωρο έλεγχο ανοχής στη γλυκόζη.
Ανίχνευση αντισωμάτων. Αυτό γίνεται στις μητέρες οι οποίες είναι Rh αρνητικές. Εάν είστε Rh-αρνητική, ίσως χρειαστεί να κάνετε μια ένεση που ονομάζεται Rhesogamma γύρω στις 28 εβδομάδες της κύησης.

Υπερηχογραφήματα
Θα πρέπει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα περίπου στις 20 εβδομάδες της κυήσης. Ο υπέρηχος είναι μια απλή, ανώδυνη διαδικασία. Ένας ηχοβολέας (κεφαλή υπερήχων) που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα θα τοποθετηθεί στην κοιλιά σας. Τα ηχητικά κύματα θα επιτρέψουν στον γιατρό σας να δει το μωρό.
Αυτό το υπερηχογράφημα γνωστό ως υπερηχογράφημα  Β-επιπέδου  και χρησιμοποιείται συνήθως για την αξιολόγηση της ανατομίας του μωρού. Ο εγκέφαλος, η καρδιά, τα νεφρά, τα άκρα και άλλες δομές θα εμφανιστούν.
Ο υπέρηχος Β-επιπέδου  μπορεί να ανιχνεύσει αρκετές  εμβρυϊκές ανωμαλίες ή γενετικές ανωμαλίες αλλά όχι όλες . Χρησιμοποιείται επίσης για τον προσδιορισμό του φύλου του μωρού. Πριν από αυτή τη διαδικασία, ενημερώστε τον γιατρό σας  έγκαιρα, εάν θέλετε ή όχι να μάθετε αυτές τις πληροφορίες  .

Γενετικές εξετάσεις
Σε όλες τις γυναίκες προτείνονται γενετικές εξετάσεις για την ανίχνευση γενετικών ανωμαλιών , όπως το σύνδρομο Down ή δυσπλασίες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.
Ο γυναικολόγος σας  θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους κινδύνους και τα αποτελέσματα των εξετάσεων και να σας δώσει γενετική συμβουλή .
Υπάρχουν πολλές επιλογές για γενετικές εξετάσεις. Ορισμένες από αυτές τις εξετάσεις φέρουν ορισμένους κινδύνους για το μωρό σας. Οι γυναίκες που ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτά τα προβλήματα είναι

  • Οι γυναίκες που είχαν έμβρυο με γενετικές ανωμαλίες σε προηγούμενες εγκυμοσύνες
  • Οι γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω
  • Οι γυναίκες με έντονο οικογενειακό ιστορικό κληρονομικών γενετικών ανωμαλιών

Οι περισσότερες γενετικές εξετάσεις προτείνονται και συζητούνται κατά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, ορισμένες μπορούν να εκτελεστούν μόνο στο δεύτερο τρίμηνο ή γίνονται εν μέρει στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο.Οι γενετικές εξετάσεις που γίνονται στο πρώτο τρίμηνο είναι

  • Α-τέστ ή τριπλό ή τετραπλό τεστ, γίνεται με τον προσδιορισμό τριών ορμονών στο αίμα της μητέρας  και την μέτρηση της αμφιβρεγματικής διαμέτρου (BPD) της κεφαλής του εμβρύου με τον υπέρηχο .
    Η εξέταση πραγματοποιείται μεταξύ της 15ης και της 22ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Είναι πιο ακριβές όταν γίνεται μεταξύ της 16ης και 18ης εβδομάδας της κύησης.

Εάν το άλφα-τέστ ή τριπλό-τεστ συνδυαστεί  με άλλο ένα τεστ που ονομάζεται   αυχενική διαφάνεια το οποίο γίνεται στο πρώτο τρίμηνο, τα αποτελέσματα και των δύο αυτών εξετάσεων είναι πιο ακριβή από το να κάνουμε  την μία μόνο εξέταση . Αυτό ονομάζεται ολοκληρωμένο τεστ διαλογής
Τα αποτελέσματα δεν θα διαγνώσουν κάποιο πρόβλημα ή ασθένεια. Αντ ‘αυτού, θα βοηθήσουν τον γιατρό να αποφασίσει αν χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις.

  • Η αμνιοπαρακέντηση  είναι μια εξέταση η οποία γίνεται μετά την 16η εβδομαδα της κύησης και γίνεται υπό την υπερηχογραφική παρακολούθηση του γιατρού ο οποίος την εκτελεί.  Ο γυναικολόγος σας θα εισάγει μια λεπτή βελόνα μέσω της κοιλιάς σας στον αμνιακό σάκκο (σακκούλα  που περιβάλλει το μωρό). Μια μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού θα αναρροφηθεί και θα σταλεί σε ένα εργαστήριο γενετικής.

Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας
Καλέστε τον γιατρό σας εάν:
Έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα που δεν είναι φυσιολογικά.
Σκέφτεστε να πάρετε νέα φάρμακα, βιταμίνες ή βότανα.
Έχετε οποιαδήποτε αιμορραγία.
Έχετε αυξημένα  κολπικά υγρά ή υγρά με οσμή.
Έχετε πυρετό, ρίγος ή πόνο κατά την διάρκεια της ούρησης.
Έχετε μέτριες ή έντονες  κράμπες  χαμηλά στην  κοιλιά.
Έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία σας ή την εγκυμοσύνη σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *