Μια κανονική εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 9 μήνες και έχει 3 τρίμηνα .
Το τρίτο τρίμηνο ξεκινά την 28η εβδομάδα και διαρκεί μέχρι την 40η εβδομάδα της κύησης. Την εγκυμοσύνη την υπολογίζουμε σε εβδομάδες, ή τρίμηνα, αντί σε μήνες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η έγκυος αισθάνεται ότι κουράζεται πιό εύκολα, λαχανιάζει όταν περπατάει γρήγορα ή όταν ανεβαινει σκάλες . Στην κύηση η φυσιολογική κατακράτηση υγρών στο σώμα της εγκύου σταδιακά προκαλει αύξηση του όγκου του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία με αποτέλεσμα η καρδιά της  εγκύου να χρειάζεται να εκτελεί μεγαλύτερο έργο για να στείλει τις απαιτούμενες ποσότητες αίματος στούς ιστούς. Ένα μεγάλο μέρος της  ενέργειας του σώματος  καταναλώνεται για  την υποστήριξη του ταχέως αναπτυσσόμενου εμβρύου. Είναι συχνό να αισθάνεστε την ανάγκη να μειώσετε τις δραστηριότητές σας και το φόρτο εργασίας σας για να ξεκουραστείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η καούρα  και ο πόνος στην πλάτη είναι επίσης συχνές ενοχλήσεις  αυτή τη περίοδο της κύησης. Όταν είστε έγκυος, το πεπτικό σας σύστημα επιβραδύνεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καούρα καθώς και δυσκοιλιότητα. Επίσης, το επιπλέον βάρος που μεταφέρετε είναι ένα επιπλέον στρές για τους μύες και τις αρθρώσεις σας .
Είναι σημαντικό να συνεχίσετε :
Να τρώτε σωστά  και υγιεινά  – συμπεριλαμβανομένων  των τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες και λαχανικών,  συχνά,  και σε μικρές ποσότητες
Να αναπαύεστε  ανάλογα με τις ανάγκες σας
Να συνεχίσετε να γυμνάζεστε (ήπια άσκηση  ή  περπάτημα )

 Επισκέψεις
Στο τρίτο τρίμηνο, θα κάνετε μια  επίσκεψη κάθε 3 εβδομάδες μέχρι την 36η εβδομάδα . Μετά από αυτό, θα βλέπετε τον γιατρό σας  κάθε εβδομάδα.
Οι επισκέψεις μπορεί να είναι γρήγορες, αλλά εξακολουθούν να είναι σημαντικές.
Κατά τις επισκέψεις ο γυναικολόγος σας :
Θα μετρήσει το βάρος σας
Θα μετρήσει την κοιλιά σας για να δεί αν το μωρό σας μεγαλώνει όπως αναμένεται
Θα μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση
Θα εξετάσει το μωρό σας στον υπέρηχο
Ο γυναικολόγος σας μπορεί επίσης να σας κάνει γυναικολογική εξέταση για να διαπιστώσει εάν ο τράχηλός σας διαστελλεται.
Στο τέλος κάθε επίσκεψης, ο γιατρός σας θα σας πει τι αλλαγές πρέπει να περιμένετε πριν από την επόμενη επίσκεψή σας.  Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε προβλήματα ή ανησυχίες, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε ότι είναι σημαντικές ή σχετίζονται με την εγκυμοσύνη σας.

Εργαστηριακές εξετάσεις και υπερηχογραφήματα
Δεν υπάρχουν άλλες εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας ή υπέρηχοι για κάθε έγκυο γυναίκα στο τρίτο τρίμηνο. Εκτός από τον έλεγχο για τον β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο στα κολπικά υγρά ο οποίος είναι απαραίτητο να γίνεται σε όλες τις έγκυες μετά την 35η εβδομάδα .
Ορισμένες εργαστηριακές  και υπερηχογραφικές εξετάσεις για την παρακολούθηση του εμβρύου μπορούν να γίνουν σε έγκυες που:
Έχουν  κύηση υψηλού κινδύνου
Έχουν προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη της κύησης ή υψηλή αρτηριακή πίεση
Είχαν προβλήματα σε μια προηγούμενη εγκυμοσύνη
Έχουν ξεπεράσει την πιθανή ημερομηνία τοκετου  (έγκυες για περισσότερο από 40 εβδομάδες)

Ελέγξτε τις κινήσεις του μωρού σας
Ανάμεσα στα ραντεβού σας, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο πόσο  κινείται το μωρό σας. Καθώς πλησιάζετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού και το μωρό σας μεγαλώνει, θα πρέπει να παρατηρήσετε διαφορετικό μοτίβο κίνησης από ό, τι νωρίτερα στην εγκυμοσύνη σας.
Θα παρατηρήσετε περιόδους δραστηριότητας και περιόδους αδράνειας.
Οι ενεργές περιόδοι περιέχουν κυρίως κυλιόμενες και στροβιλιστικές κινήσεις και μερικές πολύ σκληρές και ισχυρές κλωτσιές.
Θα πρέπει να αισθάνεστε  το μωρό να κινείται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Παρακολουθήστε για μοτίβα στις κινήσεις του μωρού σας. Αν το μωρό φαίνεται ξαφνικά να κινείται λιγότερο, τρώτε ένα σνακ και στη συνέχεια ξαπλώνετε για λίγα λεπτά. Εάν ακόμα δεν αισθάνεστε πολύ κίνηση, καλέστε το γιατρό  σας.

Καλέστε τον γιατρό σας οποτεδήποτε έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι ανησυχείτε για ασήμαντους λόγους.

Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας
Καλέστε τον γιατρό σας εάν:
Έχετε οποιαδήποτε  συμπτώματα που δεν είναι φυσιολογικά.
Πρόκειται να πάρετε νέα φάρμακα, βιταμίνες ή βότανα.
Έχετε οποιαδήποτε αιμορραγία.
Έχετε αυξημένα  κολπικά υγρά με οσμή.
Έχετε πυρετό, ρίγος ή πόνο κατά την ούρηση.
Έχετε πονοκεφάλους.
Έχετε αλλαγές ή τυφλά σημεία στην όρασή σας.
Έσπασαν τα νερά  .
Άρχισαν  τακτικές, οδυνηρές συσπάσεις.
Παρατηρήσατε μείωση της κίνησης του εμβρύου .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *