ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ

 

Στην ομόλογη σπερματέγχυση, ένα δείγμα σπέρματος από τον σύντροφο επεξεργάζεται κατάληλα στο εργαστήριο, ούτως  ώστε το σπέρμα με καλή κινητικότητα να μπορεί να συμπυκνωθεί σε ένα μικρό όγκο υγρού. Στη συνέχεια, αυτό το σπέρμα εγχέεται στην κοιλότητα της μήτρας της γυναίκας μέσω του  τράχηλου με τη βοήθεια ενός εύκαμπτου, λεπτού πλαστικού σωλήνα (καθετήρα) για ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI). Αυτή η διαδικασία είναι χωρίς πόνο για τη γυναίκα. Η σπερματέγχυση ολοκληρώνεται τη στιγμή της ωορρηξίας.

Για τον καλύτερο σχεδιασμό και για να μην χάσουμε τον ιδανικό χρόνο, η ωρίμανση του ωαρίου της γυναίκας παρακολουθείται μέσω υπερηχογραφήματος και ορμονικών εξετάσεων. Η ωορρηξία στη συνέχεια πυροδοτείται με στοχοθετημένο τρόπο μέσω μίας μόνο ένεσης ορμονών. Με αυτόν τον τρόπο, η γόνιμη ημέρα μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Σε περίπτωση διαταραχών του κύκλου,   υποστηρίζεται η ωρίμανση του ωαρίου με ήπια ορμονική θεραπεία η οποία  προσαρμόζεται για τη συγκεκριμένη γυναίκα.

Την ημέρα της σπερματέγχυσης, ο άνδρας δίνει πρώτα ένα δείγμα νωπού σπέρματος στο κέντρο για επεξεργασία.  Μετά την προετοιμασία του  σπέρματος στο εργαστήριο,  η ενδομήτρια σπερματέγχυση ολοκληρώνεται στη γυναίκα. Η πιθανότητα ότι η σπερματέγχυση, σε συνδυασμό με μια ορμονική θεραπεία, θα επιτύχει μια εγκυμοσύνη είναι περίπου 10-15% ανά κύκλο.

Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται η σπερματέγχυση;

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι τα πιο κινητικά σπερματοζωάρια του συντρόφου έρχονται πιο κοντά στο ωάριο σε συμπυκνωμένη μορφή. Ο γεμάτος βλέννα τραχηλικός σωλήνας, που αποτελεί φυσικό φράγμα για το σπέρμα, ξεπερνιέται με ένα λεπτό πλαστικό σωλήνα. Επομένως, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την αντιστάθμιση μιας ήπιας έως μέτριας βλάβης της ποιότητας του σπέρματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει μια σπερματέγχυση είναι η γυναίκα να έχει ανοιχτές σάλπιγγες.

Η σπερματέγχυση είναι ελπιδοφόρα στην περίπτωση ανοσοποιητικής αντίδρασης κατά των σπερματοζωαρίων, της στένωσης του τράχηλου ή της ανεπιτυχούς εγκυμοσύνης από άγνωστη αιτία. Ακόμη στα ζευγάρια που έχουν πολύ σπάνιες σεξουαλικές επαφές  ή που δεν μπορούν να έχουν επαφές  λόγω του πόνου ή της στυτικής δυσλειτουργίας.

Στην περίπτωση της  αζωοσπερμίας προτείνεται η η ετερόλογος σπερματέγχυση, δηλ. η χρήση σπέρματος δότη από Τράπεζα σπέρματος. Η επιλογή του δείγματος μπορεί να γίνει και από το ίδιο το ζευγάρι σε συνεννόηση με την Τράπεζα σπέρματος. Επιβάλλεται  από το νόμο κάθε Τράπεζα σπέρματος να κάνει τους απαραίτητους κλινικούς και εργαστηριακούς ελέγχους στους δότες. Οι δότες γεννητικού υλικού είναι ανώνυμοι. Ομοίως ανώνυμοι παραμένουν και οι αποδέκτες του γεννητικού υλικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *