Τι είναι

Στο πλαίσιο της πλήρους γυναικολογικής εξέτασης γίνεται λήψη υγρών απο το οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου, το έξω στόμιο του τραχήλου και απο το τοίχωμα του τραχηλικού αυλού (ενδοτράχηλος) . Τα υγρά αυτά περιέχουν αποφολιδωμένα κύτταρα της αντίστοιχης περιοχής, τα επιστρώνουμε σε αντικειμενοφόρο πλακίδιο, τα μονιμοποιούμε και τα βάφουμε με την μέθοδο χρώσης κατά Παπανικολάου. Με την μέθοδο αυτή μπορούμε να παρατηρησουμε στο μικροσκόπιο τις λεπτομέρειες των κυτταρικών πυρήνων των κυττάρων που  έχουμε συλλέξει. Στις Σκανδιναβικές χώρες γίνεται χρώση με την μέθοδο May Grunwald-Giesma η οποία μας δίνει την δυνατότητα να εξετάζουμε το κυταρόπλασμα των κυττάρων . Οπωσδήποτε η μια μέθοδος συμπληρώνει την άλλη .Στο μισό και πλέον αιώνα που εφαρμόζεται το Τεστ Παπανικολάου έγιναν αρκετές προσπάθειες εξέλιξης του. Ωστόσο πραγματικά βελτιωμένη εκδοχή του θεωρείται το Thin Prep Pap Test ή αλλιώς κυταρρολογία υγρής φάσης που εγκρίθηκε από το FDA το 1996. Η μέθοδος αυτή δείχνει να μειώνει σημαντικά τα ποσοστά των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων (που στο κλασικό Τεστ Παπ , κυμαίνονται από 5%-20%) και υπόσχεται μεγαλύτερη αξιοπιστία . Από το παραδοσιακό Τεστ Παπ διαφέρει στον τρόπο παρασκευής του δείγματος, όχι στη διαδικασία λήψης, που είναι η ίδια. Η κυτταρολογία υγρής φάσης και η αυτοματοποιημένη κυτταρολογία ( Pap Net) αναπτύχθηκαν με σκοπό την καλύτερη συλλογή των κυττάρων καθώς και τη βελτίωση της ευαισθησίας των αποτελεσμάτων. Αν και πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι πρόκειται για πιο ευαίσθητες μεθόδους, υπάρχουν κάποιοι που αμφιβάλλουν ακόμη για την αποτελεσματικότητα και κυρίως για το αν τα πλεονεκτήματα τους αξίζουν το σχεδόν διπλάσιο κόστος τους, που  αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για το μαζικό έλεγχο του πληθυσμού.

Πότε γίνεται

Το μεσοδιάστημα μεταξύ δυο έμμηνων ρύσεων  είναι ο καλύτερος χρόνος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν ο γυναικολόγος κρίνει οτι πρέπει να γίνει και το υπόλοιπο διάστημα το τέστ δεν θα είναι σωστό.

Κάθε πότε

Με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών μέχρι την βαθειά εμμηνόπαυση και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο η και συχνότερα εάν είναι παθολογικό.

Γιατί πρέπει να γίνεται

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 3ος πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 33  με 44 έτη αλλά μπορεί να εμφανισθεί και στην δεύτερη δεκαετία και στην κύηση . Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι 10 φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ με Τέστ Παπανικολάου. Αν μια γυναίκα κάνει το τέστ μια φορά, μειώνει κατα 45% το κίνδυνο να νοσήσει .

Προετοιμασία

  • Κλείστε το ραντεβού για την γυναικολογική εξέταση το μεσοδιάστημα μεταξύ δυο  εμμήνων ρύσεων
  • Τουλάχιστον 24ωρα πριν την εξέταση μην χρησιμοποιήτε κολπικές θεραπείες ( κολπικές κρέμες , κολπικά υπόθετα κ.λ.π. )
  • Αποχή απο σεξουαλικές επαφές για  ένα με δυο 24ωρα
  • Για την λιγότερη ενόχληση σας να αδειάζετε καλά την ουροδόχο κύστη πριν την επίσκεψη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *