Ο υπέρηχος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα και απεικονίζει τους ιστούς των οργάνων προς τα οποία κατευθύνουμε τα υπερηχητικά κύματα με τον ηχοβολέα (κεφαλή υπερήχων) .Με την χρήση των υπερήχων έχουμε  την δυνατότητα να παρατηρήσουμε ολόκληρη την περιοχή των μαστών, ακόμα και την περιοχή του θωρακικού τοιχώματος  κάτω από τους μαστούς  η οποία δεν απεικονίζεται στην μαστογραφία και τις μασχάλες . Το υπερηχογράφημα μαστών αποτελεί βασική εξέταση για την ανίχνευση και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των μαστών σε πρώιμα στάδια .Αποτελεί δε την πρώτη εξέταση εκλογής σε γυναίκες κάτω των 35 ετών  λόγω μηδενικής ακτινοβολίας .

Με την χρήση υπερηχογράφων τελευταίας τεχνολογίας υψηλής ευκρίνειας με δυνατότητες χρήσης εφαρμογών  όπως φηφιακό 2D , έλεγχος αιμάτωσης με έγχρωμο Doppler, 3D/4D για τρισδιάστατη απεικόνιση και ελαστογραφία για τον προσδιορισμό της ελαστικότητας και της σκληρότητας των ύποπτων βλαβών ,έχουμε την δυνατότητα να εξετάσουμε τους μαστούς εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα, χωρίς υψηλό κόστος και χωρίς βλαβερή ακτινοβολία .

ινοαδενωμα
κυστη

Το υπερηχογράφημα προληπτικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των μαστών σε πρώιμα στάδια αποτελεί σημαντική συμπληρωματική εξέταση της μαστογραφίας .Ιδιαίτερα στις γυναίκες με πυκνούς μαστούς η ανίχνευση ορισμένων μορφών καρκίνου δεν μπορούν να απεικονισθούν ή είναι δύσκολο να ερμηνευθούν με την μαστογραφία.

Σήμερα το υπερηχογράφημα μαστών μας παρέχει τις εξής δυνατότητες

  • να ανιχνεύσουμε την αιτία παθολογικών συμπτωμάτων στους μαστούς όπως πονο, οιδημα, ερυθρότητα
  • να ελέγχουμε ψηλαφητά ογκίδια και να τα χαρακτηρίσουμε σε κυστικά ή συμπαγή ή κυστικά με συμπαγή στοιχεία εντός αυτών, να προσδιορίσουμε την θέση τους στο μαστό, τις διαστάσεις τους, το περίγραμμά τους και την αντανάκλαση τους .
  • να επιβεβαιώσουμε μη φυσιολογικά ευρήματα της μαστογραφίας
  • να εξετάσουμε τους μαστούς νεαρών γυναικών 20-35 ετών οι οποίες δεν πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία επειδή οι μαστοί είναι ευαίσθητοι στην ακτινοβολία και η διαγνωστική της αξία είναι χαμηλή λόγω της αυξημένης πυκνότητας του αδενικού ιστου .
  • να ανιχνεύσουμε πολύ μικρές μη ψηλαφητές βλάβες οι οποίες είναι σε θέση η οποία δεν επιτρέπει την ανάδειξή της με την ψηλάφηση.
  • να εφαρμόζουμε κατευθυνόμενη βιοψία με λεπτή βελόνα (FNA fine needle aspiration)
  • να προσδιορίσουμε τον βάθος και την έκταση της διήθησης του καρκίνου στο μαστό
  • να εξετάζουμε τους μαστούς σε γυναίκες με ενδομαστική πρόθεση απο σιλικόνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *