Κατά την εισαγωγή σας στο μαιευτήριο, θα πρέπει να έχετε μαζί σας:

Αντίγραφο Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου (τελευταίου εξαμήνου)

Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο

Θεωρημένο Βιβλιάριο Υγείας

Θεωρημένο Βιβλιάριο Υγείας του συζύγου (σε περίπτωση που το νεογνό θα δηλωθεί στον ασφαλιστικό φορέα του συζύγου)

Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο ή κάρτα ιδιωτικής ασφάλισης ( εφ΄όσον υπάρχει)

Προσωπικά αντικείμενα και είδη ρουχισμού για την κάλυψη των ημερών παραμονής σας στο Μαιευτήριο .

Ρουχισμό που θα χρειαστείτε κατά την έξοδο του νεογνού

Μέσο μεταφοράς νεογνού για την ασφαλή μεταφορά του με αυτοκίνητο

Αρχίστε να πακετάρετε τα πράγματά σας δύο εβδομάδες περίπου πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού . Παρακάτω θα βρείτε προτάσεις για εσάς και το μωρό σας  για τα πράγματα που θα πρέπει να πάρετε μαζί σας .

Για εσάς

 1. Σουτιέν θηλασμού και αρκετά εσώρουχα.Μην ξεχάσετε να βάλετε στη βαλίτσα σας δυο, τρία σουτιέν θηλασμού –είναι πολύ βολικά για το θηλασμό και είναι βέβαιο ότι θα λερωθούν αργά ή γρήγορα. Όσο για τα εσώρουχα, αν και είναι πιθανό να χρειαστείτε μιας χρήσης, φροντίστε αυτά που θα πάρετε να είναι φαρδιά μεν αλλά και σχετικά “σφιχτά” για να στέκονται καλά οι τεράστιες σερβιέτες που θα χρειαστεί να φοράτε.
 2. Mεγάλες (πολύ μεγάλες) σερβιέτες. Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε αρκετές σερβιέτες -στο μεγαλύτερο μέγεθος που θα βρείτε- για τα λόχεια.
 3. Νεσεσέρ με τα απαραίτητα: οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, σαμπουάν, αφρόλουτρο, σφουγγάρι, σεσουάρ, αποσμητικό, σαπούνι και κρέμα προσώπου και ενυδατική κρέμα σώματος (ή την κρέμα που χρησιμοποιείτε έτσι κι αλλιώς κατά των ραγάδων), βούρτ
  σα και κοκαλάκια για τα μαλλιά. Πολύτιμο μπορεί να αποδειχθεί και ένα βούτυρο-κακάο για τα χείλη.
 4. Δύο-τρία νυχτικά και δύο ζευγάρια σαγιονάρες.  Πάρτε μαζί σας περισσότερες από μία αλλαξιές και οπωσδήποτε σαγιονάρες  που θα χρησιμοποιήσετε όταν κάνετε ντούζ. Τα νυχτικά είναι βολικότερα, δεδομένου ότι ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό θα σας επισκέπτονται αρκετά. Φροντίστε, ωστόσο, τα νυχτικά σας να έχουν κουμπιά στο μπροστινό μέρος που να φτάνουν μέχρι αρκετά κάτω από το στήθος, για να εξυπηρετείστε όταν θα θηλάζετε.
 5. Κρέμα για τις θηλές (από λανολίνη) και επιθέματα στήθους. Πολλά! Είτε έχετε θηλάσει στο παρελθόν είτε όχι, πάρτε μαζί σας μια κρέμα για τις θήλες -θα τις ενυδατώσει και θα τις ανακουφίσει από τυχόν τραυματισμούς. Τα επιθέματα έχουν την ιδιότητα να διατηρούν τους μαστούς στεγνούς από το πρωτόγαλα που θα “τρέχει” ασταμάτητα.
 6. Απολυμαντικά μαντηλάκια. Μετά την οδοντόβουρτσα και τον φορτιστή, τα απολυμαντικά μαντηλάκια είναι ό,τι πιο απαραιτήτο θα μπει στη λίστα σας. Τα νοσοκομεία βρίθουν μικροβίων και το μωρό σας δεν σας αφήνει περιθώριο για λερωμένα χέρια.
 7. Βιβλίο ή περιοδικά. Όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται, στο μαιευτήριο θα υπάρξουν ορισμένες στιγμές μοναξιάς, επομένως φροντίστε να έχετε μαζί σας οτιδήποτε μπορεί να σας χαλαρώσει. Μπορεί να μην καταφέρετε να τα ανοίξετε αλλά… κακό δεν είναι να τα έχετε μαζί σας!
 8. Πετσέτες και πετσετάκια. Εκτός από τις πετσέτες μπάνιου και προσώπου που σίγουρα θα χρειαστείτε, πάρτε μαζί σας αρκετά μικρά πετσετάκια για το θηλασμό και το γάλα που, τις πρώτες μέρες, θα… ρέει άφθονο.
 9. Φορτιστή κινητού και φωτογραφική μηχανή. Ο φορτιστής είναι ένα απ’ τα πρώτα πράγματα που (πρέπει να) μπαίνουν στη βαλίτσα. Βάλτε τον λοιπόν, πρώτο-πρώτο, γιατί οι φωτογραφίες και τα αμέτρητα τηλεφωνήματα θα αποφορτίσουν πολύ γρήγορα το κινητό σας. Αν το κινητό σας -ή το κινητό του καλού σας- δεν διαθέτει τη σούπερ κάμερα που επιβάλλει η περίσταση, πάρτε μαζί σας και μια φωτογραφική μηχανή.
  1. Ρούχα για την αναχώρησή σας από το μαιευτήριο . Μην παραλείψετε να βάλετε στη βαλίτσα σας ρούχα για την ημέρα της επιστροφής στο σπίτι (για το μωρό, μπορείτε να πάρετε δύο, τρια φορμάκια σε διαφορετικά μεγέθη για να είστε σίγουροι). Τα γαντάκια, θα φανούν χρήσιμα, αφού τα νεογέννητα έχουν νύχια που γρατζουνάνε πολύ, με αποτέλεσμα να αυτοτραυματίζονται.
  2. Επιπλέον τσάντες ή σακούλες.

Επίσης απαραίτητο αντικείμενο στη λίστα σας, είναι οι επιπλέον τσάντες και σακούλες. Απ’ το μαιευτήριο θα φύγετε με πολλά περισσότερα πράγματα απ’ αυτά που είχατε όταν πήγατε. Επιπλέον θα χρειαστεί μια σακούλα/τσάντα για τα άπλυτα.

Για το μωρό σας

 

  1. 3 ολόσωμα κορμάκια που κουμπώνουν μπροστά
  2. Καλτσάκιαγαντάκια και σκουφάκι.
  3. Τα ρουχαλάκια για την έξοδο από το μαιευτήριο και την διαδρομή για το σπίτι μαζί με ένα σκουφάκι και μια κουβερτούλα.
  4. Περίπου 20-30 πάνες για νεογνά Pampers .
  5. Υγρά μωρομάντηλα .

                            Η διαμονή στο Μαιευτήριο 

 

Υπηρεσία συνδιαμονής Μητέρας – Νεογνού  Με την υπηρεσία Συνδιαμονής Μητέρας και Νεογνού (Rooming-in)  έχετε την ευκαιρία να κρατήσετε το μωρό κοντά σας, να αναπτύξετε ένα δυνατό συναισθηματικό δεσμό και να βιώσετε τη μοναδική εμπειρία του Μητρικού Θηλασμού. Παράλληλα, και για τον πατέρα θα αποτελέσει την καλύτερη αρχή στη σχέση του με το νεογέννητο. Οι μαίες και το νοσηλευτικό προσωπικό θα είναι πάντα δίπλα σας για να φροντίσουν το νεογνό σας και να σας δείξουν όλες τις τεχνικές του θηλασμού

Επισκέψεις  Κύριο μέλημα του Μαιευτηρίου αποτελεί η ασφάλεια και η ηρεμία των λεχωίδων και των νεογνών. Γι’ αυτό και παρακαλούμε τους συνοδούς και τους επισκέπτες να σέβονται τις ώρες του επισκεπτηρίου. Κατά τη διάρκεια αυτού, δεν επιτρέπεται περισσότεροι από ένας επισκέπτης ανά λεχωίδα. Οι επισκέπτες και οι συνοδοί πρέπει να εξέρχονται από το δωμάτιο κατά τη διάρκεια του θηλασμού και της παροχής νοσηλευτικών ή ιατρικών υπηρεσιών. Στην περίπτωση αυτή, μπορούν να παραμένουν στο σαλόνι του ορόφου. Δεν επιτρέπεται η επίσκεψη και η παραμονή παιδιών ηλικίας κάτω των 14 ετών στους ορόφους νοσηλείας του Μαιευτηρίου.. Δεν επιτρέπεται η διανυκτέρευση των επισκεπτών στους θαλάμους νοσηλείας όλων των θέσεων, εκτός από τα μονόκλινα, Lux και τις Σουίτες, όπου μπορεί να παραμείνει ένα άτομο.

Προστασία από Λοιμώξεις  Τα χέρια ως φορείς βακτηριδίων αποτελούν ένα σημαντικό τρόπο μετάδοσης λοιμώξεων μεταξύ νοσηλευομένων. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε τακτικά τα ειδικά απολυμαντικά χεριών . Αποφύγετε επισκέψεις από φίλους και συγγενικά πρόσωπα που μπορεί να έχουν κάποιο σύμπτωμα λοίμωξης (όπως βήχα, φτέρνισμα, πυρετό ή άλλες λοιμώξεις) και περιορίστε τον αριθμό επισκεπτών για τη δική σας ασφάλεια.

Ασφάλεια   Η Διοίκηση του Μαιευτηρίου στοχεύει στο να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους νοσηλευόμενους, τους επισκέπτες και το προσωπικό. Όλο το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και πραγματοποιεί τακτικές ασκήσεις. Σε περίπτωση που περιέλθει στην αντίληψή σας οποιοδήποτε δυνητικά επιζήμιο για την ασφάλειά σας περιστατικό, παρακαλούμε ενημερώστε άμεσα την Προϊσταμένη του ορόφου σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *