ΛΟΝΔΙΝΟ:
Ένας άνδρας θετικός στον ιό HIV στη Βρετανία είναι ο δεύτερος γνωστός ασθενής παγκοσμίως με πλήρη ίαση από τον ιό του AIDS, αφού έλαβε μεταμόσχευση μυελού των οστών από δότη ανθεκτικό στον ιό HIV, ανέφεραν οι γιατροί του.
Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη λήψη βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δότη με μία σπάνια γενετική μετάλλαξη που αντιστέκεται στην λοίμωξη από τον ιό του AIDS η HIV , και περισσότερο από 18 μήνες μετά την διακοπή των αντιρετροϊκών φαρμάκων για την αγωγή για το AIDS , οι πολύ ευαίσθητες εξετάσεις δείχνουν ότι δε υπάρχει κανένα ίχνος της προηγούμενης λοίμωξης από τον ιο του AIDS η HIV.
“Δεν υπάρχει ιός δεν ανιχνεύουμε τίποτα”, δήλωσε η Ravindra Gupta, καθηγητής και βιολόγος του HIV που οργάνωσε μια ομάδα γιατρών που θεραπεύουν τον ασθενή .
Το περιστατικό αυτό είναι μια απόδειξη ότι οι επιστήμονες κάποια μέρα θα μπορέσουν να τερματίσουν το AIDS, ανέφεραν οι γιατροί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει βρεθεί θεραπεία για τον ιό HIV.
Ο Γκούπτα περιγράφει τον ασθενή του ως “λειτουργικά θεραπευμένο” και “σε ύφεση”, αλλά προειδοποίησε: “Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι θεραπεύεται”.
Ο άνθρωπος ονομάζεται “ασθενής του Λονδίνου”, επειδή η περίπτωσή του είναι παρόμοια με την πρώτη γνωστή περίπτωση λειτουργικής θεραπείας του AIDS – σε έναν αμερικανό άνδρα τον Timothy Brown, ο οποίος έγινε γνωστός ως “ασθενής του Βερολίνου” όταν υποβλήθηκε σε παρόμοια θεραπεία στη Γερμανία το 2007, η οποία επίσης εκκαθάρισε τον ιό HIV.
Ο Brown, ο οποίος ζούσε στο Βερολίνο, μετακόμισε από τότε στις Ηνωμένες Πολιτείες και, σύμφωνα με τους ειδικούς του HIV, εξακολουθεί να είναι ελεύθερος από HIV.
Περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και η πανδημία του AIDS έχει σκοτώσει περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980. Η επιστημονική έρευνα για τον σύνθετο ιό έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη συνδυασμών φαρμάκων που μπορούν να διατηρούν σε καταστολή τον ιο σε μεγάλο βαθμό στους περισσότερους ασθενείς με AIDS.
Ο καθηγητής Gupta, τώρα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, αντιμετώπισε τον ασθενή του Λονδίνου όταν εργάστηκε στο University College του Λονδίνου. Ο άνδρας είχε προσβληθεί από τον ιό HIV το 2003, ανέφερε ο Gupta και το 2012 διαγνώστηκε επίσης με έναν τύπο καρκίνου του αίματος που ονομάζεται Λέμφωμα Hodgkin.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Το 2016, όταν η κατάσταση του ασθενή από τον καρκίνο επιδεινώθηκε , οι γιατροί αποφάσισαν να αναζητήσουν έναν συμβατό μόσχευμα γι ‘αυτόν. “Αυτή ήταν η τελευταία του ευκαιρία για επιβίωση”, ανέφερε ο Γκούπτα σε συνέντευξή του στο Reuters.
Ο δότης – ο οποίος δεν είχε σχέση με τον ασθενή – είχε μια γενετική μετάλλαξη γνωστή ως «CCR5 δέλτα 32», η οποία προσδίδει αντίσταση στον ιό του AIDS.
Η μεταμόσχευση πήγε σχετικά ομαλά, είπε ο Gupta, αλλά υπήρξαν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες, γνωστές ως αντίδραση “μοσχεύματος έναντι ξενιστή” – μια κατάσταση στην οποία τα ανοσοκύτταρα του δότη επιτίθενται στα ανοσιακά κύτταρα του λήπτη.
Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι αδιανόητο τέτοιες θεραπείες να μπορούσαν να είναι ένας τρόπος θεραπείας όλων των ασθενών. Η διαδικασία είναι δαπανηρή, πολύπλοκη και επικίνδυνη. Για να γίνει αυτό σε άλλους, θα πρέπει να βρεθούν οι συμβατοί δότες στο μικρό ποσοστό ανθρώπων που έχουν τη μετάλλαξη CCR5 που τους καθιστά ανθεκτικούς στον ιό.
Καθώς επίσης ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η αντίσταση της CCR5 είναι το μόνο κλειδί – ή αν η παρενέργεια του μοσχεύματος έναντι του ξενιστή μπορεί να ήταν εξίσου σημαντική. Τόσο ο ασθενής στο Βερολίνο όσο και στο Λονδίνο είχαν αυτή την επιπλοκή, η οποία μπορεί να έχει παίξει ρόλο στην καταστροφή των μολυσμένων κυττάρων από τον ιό, ανέφερε ο Gupta.
Ο Sharon Lewin, εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο Doherty της Αυστραλίας και συμπρόεδρος του συμβουλευτικού συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης για τη θεραπεία της νόσου του AIDS, δήλωσε στο Reuters ότι η περίπτωση του Λονδίνου δείχνει νέες κατευθύνσεις για μελέτη.
“Δεν θεραπεύσαμε τον ιό HIV, αλλά αυτό μας δίνει ελπίδα ότι θα είναι εφικτή η εξάλειψη του ιού”, δήλωσε.
Ο Gupta δήλωσε ότι η ομάδα του σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτά τα ευρήματα για να διερευνήσει πιθανές νέες στρατηγικές αντιμετώπισης του HIV. «Πρέπει να καταλάβουμε αν θα μπορούσαμε με γονιδιακή θεραπεία να καταργήσουμε αυτόν τον (CCR5) υποδοχέα σε άτομα με HIV, θα τους θεραπεύαμε ».

Ο υποδοχέας χημειοκίνης C-C τύπου 5, επίσης γνωστός ως CCR5 ή CD195, είναι μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των λευκών αιμοσφαιρίων που εμπλέκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς δρα ως υποδοχέας χημειοκινών.
Σε ανθρώπους, το γονίδιο CCR5 που κωδικοποιεί την CCR5 πρωτεΐνη εντοπίζεται στο χρωμόσωμα 3.
Ορισμένοι πληθυσμοί έχουν κληρονομήσει τη μετάλλαξη Delta 32, με αποτέλεσμα τη γενετική διαγραφή ενός τμήματος του γονιδίου CCR5. Οι ομόζυγοι φορείς αυτής της μετάλλαξης είναι ανθεκτικοί στα στελέχη M-tropic της λοίμωξης από HIV-1.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *