Μια κανονική εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 9 μήνες και έχει 3 τρίμηνα.
Το πρώτο τρίμηνο ξεκινά με την σύλληψη και διαρκεί  μέχρι την 14η  εβδομάδα  της κύησης. Την εγκυμοσύνη  την υπολογίζουμε σε εβδομάδες, ή τρίμηνα, αντί σε μήνες.

Η πρώτη σας επίσκεψη

Θα πρέπει να προγραμματίσετε την πρώτη σας  επίσκεψη αμέσως μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος. Ο γιατρός  σας :
Θα εκτελέσει  πλήρη εξέταση της πυέλου
Θα σας κάνει ένα τεστ Παπανικολάου και μικροβιολογικές καλλιέργειες στα κολπικά και τραχηλικά υγρά .
Θα σας παραπέμψει να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις
Θα προσπαθήσει να ακούσει  τους καρδιακούς  παλμούς του μωρού σας, αλλά μπορεί και να μην τους ακούσει.  Οι καρδιακοί παλμοί  δεν είναι εμφανείς  στο υπερηχογράφημα μέχρι τουλάχιστον τις  6 έως 7 εβδομάδες.
Θα μετρήσει το μήκος του εμβρύου και του αμνιακού σάκκου και θα υπολογίσει  την ηλικία της κύησης .Θα σας ανακοινώσει την πιθανή ημερομηνία τοκετού.
Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης επίσκεψης, ο γιατρός  σας θα σας πάρει ένα ιστορικό και θα σας  υποβάλει ερωτήσεις σχετικά με:
Την γενική σας υγεία
Οποιαδήποτε προβλήματα υγείας έχετε
Προηγούμενες κυήσεις
Φάρμακα,   βιταμίνες ή  βότανα που παίρνετε
Εάν γυμνάζεσθε
Εάν καπνίζετε ή πίνετε αλκοόλ
Εάν  εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε γενετικές διαταραχές ή προβλήματα υγείας  στην οικογένειά σας
Στην πρώτη επίσκεψη θα είναι επίσης μια καλή στιγμή για να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας  για την υγιεινή διατροφή, την  σωματική άσκηση  και τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε  στον τρόπο ζωής ενώ είστε έγκυος
Θα λάβετε επίσης  βιταμίνες με σίδηρο, αν δεν τις παίρνετε ήδη.

Παρακολούθηση επισκέψεων

Στο πρώτο τρίμηνο, θα κάνετε μια  επίσκεψη κάθε μήνα. Οι επισκέψεις μπορεί να είναι γρήγορες, αλλά εξακολουθούν να είναι σημαντικές.Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών σας, ο γιατρός  σας :
Θα μετρήσει το βάρος σας και τον δείκτη της μάζας του σώματος BMI.
Θα μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση.
Θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει υπερηχογραφικά  τους ήχους της καρδιάς του εμβρύου.
Θα σας παραπέμψει να κάνετε εξετάσεις αίματος και ούρων

Εργαστηριακές εξετάσεις

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, ο γιατρός  σας θα σας παραπέμψει να κάνετε   μια ομάδα εξετάσεων γνωστών ως προγεννητική ομάδα. Αυτές οι εξετάσεις  γίνονται για να βρεθούν προβλήματα ή μολύνσεις στις αρχές της εγκυμοσύνης.
Αυτή η ομάδα εξετάσεων περιλαμβάνειτις εξής εξετάσεις, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές .
Γενικη  αίματος
Ομάδα αίματος και Ρέζους ( Rhesus )
Έμμεση Αντίδραση Coombs  (για την ανίχνευση παθολογικών κυκλοφορούντων αντισωμάτων , που μπορεί να αντιδράσουν έναντι των μεταγγιζόμενων ερυθρών αιμοσφαιρίων του εμβρύου)
Έλεγχος για Ερυθρά ( έλεγχος για ανοσία )  ,
Έλεγχος για Τοξόπλασμα και Κυτταρομεγαλοιό ( έλεγχος για πρόσφατη λοίμωξη )
Έλεγχος  ηπατίτιδας (αυτό δείχνει εάν είστε θετικοί για ηπατίτιδα Α, Β ή C )
Έλεγχος  σύφιλης και Λιστέριας
Έλεγχος για  HIV (αυτή η εξέταση  δείχνει εάν είστε θετικοί για τον ιό που προκαλεί το AIDS)
Έλεγχος για την Μεσογειακή και την Δρεπανοκυτταρική αναιμια
Έλεγχος  κυστικής ίνωσης (αυτή η έξέταση δείχνει εάν είστε φορέας για κυστική ίνωση)
Έλεγχο της θυρεοειδικής λειτουργίας FT4 και TSH
Γενική ούρων και μια καλλιέργεια ούρων .

Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα είναι μια απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη  διαδικασία. Ένας  ηχοβολέας (κεφαλή  υπερήχων ) που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα θα τοποθετηθεί στην κοιλιά σας ή διακολπικά . Τα ηχητικά κύματα θα επιτρέψουν στον γιατρό  σας να δει το μωρό.

Γενετικές εξετάσεις

Σε όλες τις γυναίκες προτείνονται γενετικές εξετάσεις για την ανίχνευση γενετικών ανωμαλιών , όπως το σύνδρομο Down ή δυσπλασίες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.
Ο γυναικολόγος σας  θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους κινδύνους και τα αποτελέσματα των εξετάσεων και να σας δώσει γενετική συμβουλή .
Υπάρχουν πολλές επιλογές για γενετικές εξετάσεις. Ορισμένες από αυτές τις εξετάσεις φέρουν ορισμένους κινδύνους για το μωρό σας.  Οι γυναίκες που ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτά τα γενετικά νοσηματα  είναι:

  • Οι γυναίκες που είχαν έμβρυο με γενετικά προβλήματα σε προηγούμενες εγκυμοσύνες
  • Γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω
  • Οι γυναίκες με έντονο οικογενειακό ιστορικό κληρονομικών γενετικών ανωμαλιών

Οι γενετικές εξετάσεις που γίνονται στο πρώτο τρίμηνο είναι

  • Η αυχενική διαφάνειa  ( nuchal translucency). Σε αυτή την εξέταση, ο γυναικολόγος  σας με τον  υπέρηχο  θα μετρήσει στο πίσω μέρος του λαιμού του μωρού, δηλαδή στον αυχένα,  μία συλλογή υγρού, θα παρατηρήσει την εμφάνιση ή όχι του ρινικού οστού, θα ανιχνεύσει τυχόν ανεπάρκειες στις βαλβίδες της καρδιάς του εμβρύου και στον φλεβώδη πόρο (αγγείο το οποίο φέρει οξυγονωμένο αίμα από τον πλακούντα) . Την ίδια οπωσδήποτε ημέρα γίνεται και εξέταση στο αίμα της εγκύου για τον προσδιορισμό  της  β-χοριακής  ορμόνης και της papp-A(Pregnancy Associated Plasma Protein)   . Μαζί, αυτές οι δυο μετρήσεις  θα δείξουν εάν το μωρό κινδυνεύει να έχει σύνδρομο Down ή κάποια άλλη τρισωμία .

Εάν η αυχενική διαφάνεια συνδυαστεί  με άλλο ένα τεστ που ονομάζεται άλφα-τέστ ή τριπλό-τεστ  το οποίο γίνεται στο δεύτερο τρίμηνο, τα αποτελέσματα και των δύο αυτών εξετάσεων είναι πιο ακριβή από το να κάνουμε  την μία μόνο εξέταση . Αυτό ονομάζεται ολοκληρωμένο τεστ διαλογής .

  • Η  λήψη χοριακής λάχνης  CVS (Chorionic Villus Sampling ) είναι μια άλλη εξέταση η οποία είναι επεμβατική  και μπορεί να ανιχνεύσει το σύνδρομο Down και άλλες γενετικές διαταραχές από την 10η  εβδομάδα της κύησης .
  • Μη επεμβατικό προγενητικό τέστ  ΝIPD (Non Invasive Prenatal Diagnosis )  είναι μια νεώτερη εξέταση, πολλά υποσχόμενη , και αναζητά μικρά κομμάτια  του  ελεύθερου DNA (των γονιδίων)  του εμβρύου σε δείγμα αίματος από τη μητέρα. Αυτή η εξέταση είναι  ασφαλής, απλή και  ευαίσθητη  χωρίς  να χρειάζεται πολύπλοκος εξοπλισμός.Το αποτέλεσμα δίδεται γρήγορα σε 3-4 ημέρες  και το κόστος τον τελευταίο καιρό είναι χαμηλότερο των επεμβατικών εξετάσεων. Εφαρμόζεται απο την αρχή της 10ης εβδομάδας με απλή αιμοληψία από την έγκυο .

Υπάρχουν και άλλες γενετικές εξετάσεις  που μπορούν να γίνουν στο δεύτερο τρίμηνο.

Καλέστε τον γιατρό σας άμεσα εάν:
Έχετε αιμορραγία ή κράμπες.
Έχετε αυξημένα υγρά απο το κόλπο ή υγρά με οσμή
Έχετε πυρετό, ρίγος  ή πόνο κατά την διάρκεια της ούρησης.
Έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία σας ή την εγκυμοσύνη σας

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *