Τι είναι η γυναικολογική  εξέταση

Ο Γυναικολόγος είναι ιατρός ειδικευμένος γιά τις ασθένειες των αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας, την κύηση και τον τοκετό. Συνίσταται  όλες οι γυναίκες να υποβάλλονται σε γυναικολογική εξέταση τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο  (η και συχνότερα εάν είναι αναγκαίο ). Η γυναικολογική εξέταση αρχίζει με την  λήψη ιστορικού από την ασθενή και ακολουθεί η εξέταση των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Συνήθως  διαρκεί 30-45 λεπτά.

Η εξέταση περιλαμβάνει

  • Ιστορικό – Συζήτηση με την ασθενή γιά τους λόγους της επίσκεψης
  • Ελεγχος προηγούμενων ιατρικών εξετάσεων ( αν υπάρχουν )
  • Εξέταση των εξωτερικών και εσωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας
  • Συμβουλευτική και προτεινόμενες θεραπείες (εφ όσον υπάρχει λόγος ) και παραπομπή για τυχόν συμπληρωματικές διαγνωστικές εξετάσεις (μικροβιολογικές, αιματολογικές, υπερηχογράφημα κ.λ.π.)

Γυναικολογική φυσική εξέταση

–  Η γυναικολογική κλίνη (Μπουμ)  είναι μια ειδική εξεταστική κλίνη στην οποία είναι δυνατόν να εξετάσει ο γυναικολόγος τα εξωτερικά και τα εσωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας. Αν και η γυναικολογική εξέταση στις περισσότερες γυναίκες είναι μια ενοχλητική εμπειρία και προκαλεί άγχος, προτείνεται στις ασθενείς να προσπαθήσουν να χαλαρώσουν .

–  Ο γυναικολόγος αρχικά επιτηρεί τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, την εμφάνισή τους και εαν υπάρχουν κάποιες παθολογικές αλλαγές. Κατόπιν με την χρήση του  κολποδιαστολέα –  ( πλαστικό αποστειρωμένο εργαλείο μιας χρήσης με σχήμα ράμφους πάπιας  το οποίο εισάγεται προσεκτικά στον κόλπο ) παρατηρούνται τα τοιχώματα του κόλπου, η βλεννογόνος του κόλπου και ο τράχηλος της μήτρας .Εφ όσον είναι απαραίτητο ο γυναικολόγος θα πάρει επιχρίσματα για μικροβιολογικό έλεγχο και για Τέστ Παπανικολάου. Η εξέταση αυτή δεν είναι επώδυνη αλλά μπορεί να είναι ενοχλητική. Διαρκεί βέβαια πολύ λίγο χρόνο .

Αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση

 

Με την εξέταση αυτή ελέγχεται η θέση, το μέγεθος,  το σχήμα της μήτρας και των εξαρτημάτων ( σάλπινγγες και ωοθήκες ) . Ο γυναικολόγος με τον δείκτη και τον μέσο δάκτυλο εισέρχεται στον κόλπο, ενώ με το άλλο χέρι ταυτόχρονα απο το εξωτερικό κοιλιακό τοίχωμα πιέζει ελαφρά το κάτω μέρος του κοιλιακού τοιχώματος . Με αυτόν τον χειρισμό ψηλαφώνται  η μήτρα και τα εξαρτήματα και εξετάζεται εάν κάποιος απο αυτούς τους χειρισμούς  είναι επώδυνος για την ασθενή . Και αυτή η εξέταση διαρκεί πολύ λίγο χρόνο.

Προετοιμασία

  • Κλείστε το ραντεβού για την γυναικολογική εξέταση το μεσοδιάστημα μεταξύ δυο  εμμήνων ρύσεων
  • Τουλάχιστον 24ώρες πριν την εξέταση μην χρησιμοποιήτε κολπικές θεραπείες ( κολπικές κρέμες , κολπικά υπόθετα κ.λ.π. )
  • Αποχή απο σεξουαλικές επαφές για  ένα με δυο 24ωρα
  • Για την λιγότερη ενόχληση σας να αδειάζετε καλά την ουροδόχο κύστη πριν την επίσκεψη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *