Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ  ΚΥΗΣΗΣ

Η σωστή φροντίδα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη  είναι πολύ σημαντική. Θα βοηθήσει το έμβρυο  να αναπτυχθεί και να διατηρήσει το “καλώς έχειν” στην μητέρα και στο μωρό της . Είναι ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε σίγουροι  ότι το μικρό σας θα έχει το σωστό ξεκίνημα για μια υγιή ζωή.
Η καλή προγεννητική φροντίδα περιλαμβάνει τις σωστές  συνήθειες διατροφής και υγείας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας προτού αρχίσετε να προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Εδώ είναι μερικά πράγματα που θα πρέπει να κάνετε:
Επιλέξτε τον γιατρό σας : Ο γυναικολόγος σας   θα σας παρέχει τις υπηρεσίες προγεννητικής φροντίδας, θα αναλάβει τον τοκετό σας και θα είναι μαζί σας  και μετά τον τοκετό.
Λαμβάνετε φολικό οξύ: Εάν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος ή είστε έγκυος, θα πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά ένα συμπλήρωμα με τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια (0,4 mg) φολικού οξέος. Η λήψη φολικού οξέος θα μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένες γενετικές ανωμαλίες. Οι προγεννητικές βιταμίνες σχεδόν πάντα περιέχουν περισσότερα από 400 μικρογραμμάρια (0,4 mg) φολικού οξέος ανά κάψουλα ή δισκίο.
Θα πρέπει επίσης:
Να συζητήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που παίρνετε. Αυτό περιλαμβάνει φάρμακα με ή χωρίς ιατρική συνταγή. Θα πρέπει να παίρνετε μόνο τα φάρμακα που ο γυναικολόγος  σας προτείνει ότι είναι ασφαλές να παίρνετε ενώ είστε έγκυος.
Αποφύγετε κάθε χρήση οινοπνεύματος και ουσιών και περιορίστε την καφεΐνη.
Διακόψτε το κάπνισμα, εάν καπνίζετε.
Πηγαίνετε τακτικά στις επισκέψεις για εξετάσεις: Θα δείτε τον γυναικολόγο  σας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ο αριθμός των επισκέψεων και των τύπων των εξετάσεων που θα κάνετε θα αλλάξει, ανάλογα με το τρίμηνο πού βρίσκεστε στην εγκυμοσύνη σας:

Η φροντίδα του πρώτου τριμήνου

Η φροντίδα του δεύτερου τριμήνου

Η φροντίδα του τρίτου τριμήνου

Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις διάφορες εξετάσεις που μπορεί να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.  Οι εξετάσεις  θα  βοηθήσουν τον γυναικολόγο σας να δει πώς αναπτύσσεται το μωρό σας και αν υπάρχουν προβλήματα με την εγκυμοσύνη σας. Αυτές οι εξετάσεις  μπορεί να περιλαμβάνουν:

Υπερηχογραφήματα  για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου
Δοκιμασίες γλυκόζης για τον έλεγχο του διαβήτη της  κύησης
Εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία για τον έλεγχο της καρδιάς του μωρού
Αμνιοπαρακέντηση για να προσδιορίσουμε γενετικές ανωμαλίες και γενετικά προβλήματα
Αυχενική διαφάνεια  για να προσδιορίσουμε  τον κίνδυνο για προβλήματα με τα γονίδια του μωρού
Εξέταση αίματος για τον έλεγχο τμημάτων του  ελεύθερου εμβρυϊκού DNA στο αίμα σας
Έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες
Εξετάσεις αίματος για το Rhesus  και ομάδα ABO
Ανάλογα με το οικογενειακό ιστορικό σας, μπορείτε να επιλέξετε τις εξέτασεις για γενετικά προβλήματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν κάνετε γενετικές εξετάσεις. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιές  είναι κατάλληλες για εσάς.
Εάν έχετε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, μπορεί να χρειαστεί να βλέπετε τον γυναικολόγο σας πιο συχνά και να κάνετε πρόσθετες εξετάσεις.

ΠΙΘΑΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Ο γυναικολόγος σας θα σας εξηγήσει και θα σας βοηθήσει  πώς να διαχειριστείτε κοινές ενοχλήσεις  στην διάρκεια της  εγκυμοσύνης, όπως

 • Πρωϊνη αδιαθεσία
 • Πόνοι στην μέση  στα πόδια ή άλλοι πόνοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Προβλήματα ύπνου
 • Αλλαγές δέρματος και μαλλιών
 • Κολπική αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης

Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική . Ορισμένες γυναίκες έχουν λίγα ή ήπια συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες εργάζονται με πλήρες ωράριο εργασίας και ταξιδεύουν ενώ είναι έγκυες. Άλλες  μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν τις ώρες  ή να σταματήσουν να εργάζονται. Ορισμένες γυναίκες χρειάζονται ξεκούραση για λίγες μέρες ή ενδεχομένως εβδομάδες για να συνεχίσουν μια υγιή εγκυμοσύνη.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Η εγκυμοσύνη είναι μια σύνθετη διαδικασία. Ενώ πολλές γυναίκες έχουν φυσιολογική εγκυμοσύνη, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές. Ωστόσο, η επιπλοκή δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε υγιές μωρό. Αυτό σημαίνει ότι ο γυναικολόγος σας θα σας παρακολουθήσει στενά και θα φροντίσει ιδιαίτερα εσάς και το μωρό σας κατά τη διάρκεια του υπολοίπου της κύησης σας.
Στις συχνές επιπλοκές περιλαμβάνονται:

 • Σακχαρώδης διαβήτης ο οποίος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (διαβήτης κύησης).
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση  η οποία εμφανίζεται κατά τη  διάρκεια της εγκυμοσύνης (προεκλαμψία). Ο γιατρός σας θα μιλήσει μαζί σας για το πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας εάν έχετε προεκλαμψία.
 • Πρώιμες ή πρόωρες αλλαγές στον τράχηλο.
 • Προβλήματα με τον πλακούντα.  Ο πλακούντας  μπορεί να καλύψει τον τράχηλο της μήτρας, να αποκολληθεί από τη μήτρα ή να μην λειτουργήσει όπως πρέπει.
 • Κολπική αιμορραγία.
 • Πρόωρος τοκετός.
 • Το μωρό σας να μην  μεγαλώνει καλά.
 • Το μωρό σας να έχει ιατρικά προβλήματα.

Μπορεί να είναι τρομακτικό να σκεφτόμαστε πιθανά προβλήματα. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ώστε να μπορείτε να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστα συμπτώματα.

ΩΔΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ

Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας για το τι θα πρέπει να περιμένετε κατά τη διάρκεια του τοκετού . Μπορείτε να κάνετε τις επιθυμίες σας γνωστές δημιουργώντας ένα σχέδιο τοκετού. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το τι να συμπεριλάβετε στο σχέδιο τοκετού. Ενδέχεται να θέλετε να συμπεριλάβετε τα εξής:
Πώς θέλετε να διαχειριστείτε τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου να κάνετε επισκληρίδιο αναλγησία
Πώς αισθάνεστε για την επισιοτομή
Τι θα συμβεί εάν χρειαστει να γίνει καισαρική τομή
Πώς αισθάνεστε για την χρήση λαβίδων τοκετού  ή την  χρήση εξολκέα
Ποιος θέλετε να είναι μαζί σας κατά τον τοκετό
Είναι επίσης μια καλή ιδέα να κάνετε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να φέρετε στο μαιευτήριο. Πακετάρετε την βαλίτσα σας έγκαιρα, έτσι ώστε να είναι έτοιμη να την πάρετε  όταν φθάσει  η ώρα του τοκετού.
Καθώς πλησιάζετε στην πιθανή ημερομηνία τοκετού, θα παρατηρήσετε ορισμένες αλλαγές. Δεν είναι πάντα εύκολο να πείτε πότε θα γεννήσετε. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας πει πότε είναι ώρα να έρθετε για εξέταση ή να μεταβείτε στο μαιευτήριο για τοκετό.
Συζητήστε με τον γιατρό σας για το τι συμβαίνει εάν περάσετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Ανάλογα με την ηλικία σας και τους παράγοντες κινδύνου, ο γυναικολόγος  μπορεί να χρειαστεί να προκαλέσει τον τοκετό περίπου στις  39 έως 42 εβδομάδες αλλά και νωρίτερα .

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ  ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ

Η απόκτηση μωρού είναι ένα συναρπαστικό και θαυμάσιο γεγονός. Είναι επίσης σκληρή δουλειά για τη μητέρα. Θα πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ο τύπος φροντίδας που χρειάζεστε εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο γεννήσατε το μωρό σας.
Εάν είχατε κολπικό τοκετό, πιθανότατα θα μείνετε 2 έως 3 ημέρες στο μαιευτήριο πριν πάτε στο σπίτι.
Εάν είχατε καισαρική τομη , θα μείνετε στο νοσοκομείο για 3 έως 4 ημέρες πριν πάτε στο σπίτι. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας στο σπίτι καθώς αναρρώνετε.
Αν είστε σε θέση να θηλάσετε, υπάρχουν πολλά οφέλη για το θηλασμό. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε το περιττό βάρος που πήρατε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.Να είστε υπομονετικές  με τον εαυτό σας καθώς μαθαίνετε να θηλάζετε. Μπορεί να χρειαστούν 2 έως 3 εβδομάδες για να το βρείτε τον τρόπο. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθετε, όπως:

 • Πώς να φροντίσετε το στήθος σας
 • Πως να τοποθετήσετε το μωρό σας για θηλασμό
 • Πώς να ξεπεράσετε τυχόν προβλήματα θηλασμού
 • Την άντληση και την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος
 • Την φροντίδα του δέρματος και των θηλών
 • Τον χρόνο και τη συχνότητα του θηλασμού

 

ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΣΑΣ
Καλέστε τον γυναικολόγο σας εάν είστε έγκυος ή νομίζετε ότι είστε έγκυος και:

 • Παίρνετε φάρμακα για  διαβήτη, ασθένεια του θυρεοειδούς, επιληπτικές κρίσεις ή για υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε κοινές ενοχλήσεις  της εγκυμοσύνης χωρίς φάρμακα
 • Μπορεί να έχετε εκτεθεί σε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, χημικά, ακτινοβολία ή ασυνήθιστους ρύπους

Καλέστε αμέσως τον γιατρό σας εάν είστε έγκυος και εσείς:

 • Έχετε πυρετό, ρίγος ή επώδυνη ούρηση
 • Κολπική αιμορραγία
 • Σοβαρό πόνο στην κοιλιά
 • Σωματικό ή σοβαρό συναισθηματικό τραύμα
 • Εσπασαν  τα νερά σας (ρήξη μεμβρανών)
 • Είστε στο τελευταίο μισό της εγκυμοσύνης σας και παρατηρήσατε ότι το μωρό κινείται λιγότερο ή καθόλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *